top of page

Delovna površina ali pult
 

Skrita vezava pultov

Delovna površina je najbolj obremenjena površina v kuhinji. Prenašati mora vsakodenvne udarce, vlago, višje temperature. Biti mora vzdržna, trpežna, odporna na višje temperature, udarce, raže, enostavna za vzdrževanje in higiensko neoporečna.


Poleg bolj eksotičnih vrst (steklen pult, inox pult...) so najbolj pogosti:

ULTRAPAS ALI LAMINATNI PULTI

Ultrapas ali laminat je material, ki je vsestransko uporaben v lesni industriji in še vedno prevladuje pri izbiri pultov. Naredijo ga tako, da pod visokim pritiskom in temperaturo skupaj stisnejo več plasti melaminske ali fenolne smole, v kateri je namočen kraft potiskan papir v izbranem vzorcu. Dobijo visokokakovosten vsestransko uporaben material, ki se ga lepi na osnovo. Glede na končen namen uporabe je laminat narejen pod različnimi pogoji in tudi v različnih debelinah. Med najbolj kvalitetne spada laminat, namenjen kuhinjskemu pultu, saj bo vsakodnevno zelo obremenjen z udarci, vlago in temperaturo.

 

Skrita vezava pulta


Ultrapas pulti so dobavljivi v več dimenzijah, najpogosteje so dolgi 4,2m ter globoki 60cm, dobi pa se tudi globlje, 80 cm, 90 cm, 120 cm, 130 cm. Le nekaj dekorjev je dobavljivih tudi v dolžini 5m. Namreč poleg težav pri prevozu je pri tako dolgem pultu običajno težava tudi vnos v prostor. Zato se daljše pulte ali pulte v L ali v U skupaj veže z različnimi vezavami. Občasno se še vidi vezava z alu letvico, ki pa jo največkrat nadomešča skrita vezava pulta. Dva kosa pulta sta na spodnjem delu povezana s posebnimi sponami, na stiku se namaže silikon, ki zagotovi tesnjenje, spone pa se zategne in s tem pulta stisne skupaj.


  • Klasični dvojo zaobljen 4 cm pult.

    Klasični dvojno zaobljen pult iverka-ultrapas. Najbolj pogost klasičen pult je debel 3 do 4 cm, v številnih barvnih kombinacijah, tudi v imitaciji lesa, granita, marmorja ipd. Je trpežen, lahko se ga vzdržuje in čisti, ne sme pa se nanj dajati vročih posod. Narejen je iz več plasti, vmesnega večplastnega polnila (najpogosteje iverka, lahko tudi kombinacije iverke in kartonastega satovja) ter zunanjega laminatnega ovoja. Spredaj je pult zavit v obliki črke U (posforming), zato deluje bolj toplo, domače, tradicionalno. Obrabna laminatna površina je tanjša (do 0,5 mm), da se lahko spredaj zavije v zaključen rob. 

  • Iverka-ultrapas z ravnim robom. najpogosteje debeline 4 cm, lahko so tudi debelejši ali tanjši (2, 5,6, 8, 10, 12 cm). Nalimek na robnem delu je lahko v isti ali v drugi          barvi kot pult, najpogosteje se uporablja ABS trak, melaminski trak, ultrapas, inox, alu, pvc. Robni trakovi so različnih debelin in vsak ima svoje prednosti in slabosti. Najpogosteje se uporablja ABS trak, ki je elastičen, odporen na udarce, dobavljiv v ogromnem številu barv, pomanjkljivost pa je v različnem materialu roba in zgornje delovne površine, zato s časom različno spreminjata barvo kljub istemu dekorju. Šibka točka nalimkov je pri pomivalnem stroju, kjer se stikov ne more zaščititi tako kot pri zaobljenem pultu, zato se s časom nalimek zaradi konstantnega stika z vročo paro odlepi. Nanj se ne sme dajati vroče posode. Izgled pultov z ravnim robom je moderen.

 

  • Fenix je ultrapas ali laminatni pult, narejen s pomočjo nanotehnologije, zaradi katerih ima nekaj posebnih lastnosti: ima popolnoma mat površino, odporen je na prstne odtise in je na dotik mehek.  Posebnost je tudi samoceljenje mikropoškodb ter antibakterijska površina. Dobavljiv je v različnih barvnih odtenkih in debelinah.

  • Stratificato je laminatni pult, ki je narejen iz več plasti kraft papirja in melaminske in fenolne smole. Ker ni vmesne ivernate plasti, se lahko ta ultrapas pult uporabi tudi za popolnoma ploskovgradna korita. Je odporen na vlago in vodo ter visoko temperaturo, antiporozen, antistatičen in samonosilen. Dobavljiv v različnih dekorjih in debelinah.

Zadnja leta se je ponudba ultrapas pultov zelo razširila, tako glede načina izdelave, barvne lestvice, spreminja se tudi struktur in tekstura, kot tudi v sami izvedbi in izgledu. Pri nas se sicer ponudba le počasi širi, a  na voljo so tudi že ultrapas pulti z robom, narejenim pod različnimi koti (spodrezani) ali oblikovani v profile.

Za pulte iz granita, Kerrocka, Coriana, stekla, umetnega kamna velja, da se jih v kuhinjo vgradi šele potem, ko je kuhinja že zmontirana. Namreč za točno izdelavo je potrebno izdelati natančne meritve in šablono z morebitnimi izrezi, na podlagi katere se potem izdela pult.

GRANIT

Naravna vulkanska kamnina, ki mu primesi dajejo različne barvne odtenke. Če je pult narejen iz enega kosa, je običajno debeline 3 cm, lahko 4, 5, 6 cm, če je lepljen na iverko (zaradi velike teže). Prvega se lahko dokaj ugodno dobi tudi pri kamnosekih. Nanj se lahko postavlja vroče stvari, na njemu se lahko reže, je trpežen in trden material, praktično neuničljiv, je pa hladen na dotik in ima viden spoj. Ker je naravna kamnina, ga je potrebno zaščititi s premazom, odsvetuje se tudi uporaba kislin direktno na kamnu (limona, kis, agresivna čistilna sredstva).

KERROCK IN CORIAN

Sta podobna materiala, ki ju izdelujeta Kolpa (Kerrock) in DuPont  (Corian). Gre za umeten material, ki se ga lahko poljubno preoblikuje in barva v barvnih lestvicah obeh materialov. Prednost Kerrocka je, da je lahko brez spoja, tudi stenske obloge se lahko izvede kot nadaljevanje pulta. Je pa precej mehak in ravno tako se nanj ne sme postavljati vročih posod za daljši čas. Kerrock lahko poči, če se na vlažnega ali mokrega postavlja vročo posodo. Je pa topel in prijeten na dotik in omogoča vsestranko oblikovanje, vgradnjo podvgradnih in popolnoma ploskovgradnih korit in kuhalnih plošč. Dobavljiv je v različnih debelinah. Pult se polira do želenega sijaja.

UMETNI ali TEHNIČNI KAMEN


Pulte iz umetnega (tehničnega, kompozitnega) kamna se naredi tako, da naravno kamnino, najpogosteje je to granit ali kremen, zmeljejo v droben prah, ki se mu doda veziva, lepila in barve. Nastane zelo trd, močan material, ki se ga uporablja za pulte, police, ploščice, zadnje čase pa opažamo velik porast korit iz umetnega kamna.  Zelo pomembna je kvaliteta izdelave. Če je obdelava dobra, ne bo porozen, tudi ne preveč hladen na dotik. Lahko je tudi enobarven. Prav tako se lahko nanj polaga vročo posodo. Slabost je cena, ki je pri dobrih umetnih kamnih lahko večja kot za leseni del kuhinje.

MASIVEN LESEN PULT

Je naraven material, topel, domač, prijeten na dotik in otip. Ker gre za naraven material, ga je potrebno redno in natančno vzdrževati, sicer se na izpostavljenih mestih pojavijo poškodbe - pri koritu črne lise in plesen, pri kuhalni plošči lise zaradi olja in maščob. Pult je potrebno redno brisati ter redno impregnirati z oljem, namenjenem zaščiti lesa in sicer zgoraj in spodaj, saj les diha in rabi vzdrževanje na vseh površinah. na lesen pult se ne sme dajati vročih posod, lahko pa se na njem reže, v kolikor vzamete v zakup bolj rustikalen izgled.

INOX IN STEKLO

Se v kuhinjah redkeje uporabljata, saj gre za dražja materiala.

KERAMIKA


Verjetno ste si ta trenutek pred oči naslikali rustikalo kuhinjo s pultom iz manjših mozaičnih ploščic? No, ne taka keramika :).

V zadnjem času se vse bolj uveljavlja posebna oblika keramike in sicer v obliki velikih plošč. Način obdelave je podoben kot pri tehničnemu kamnu, plošče so različno debele, na voljo v številnih barvah in vzorcih ter strukturah, omogočajo vse, kar omogoča tehnični kamen, so UV odporne in odporne na udarce, raže.

BETON ali MICROTOPING


Sodoben, izčiščen minimalističen izgled daje beton, uporabljen za kuhinjski pult. Je obstojen, odporen na vlago, udarce, s posebno zaščito pa se ga impregnira, tako da tudi ni porozen. Primeren zlasti za sodobne, izčiščene ambiente.

 

Uporabne povezave:

Fenix:
https://www.fenixntm.com/it/about

Stratificato:

https://www.abet-laminati.it/pages/STRATIFICATO.jsp


Kerrock in Corian:
https://www.mizarstvohip.si/materiali/

https://www.kerrock.si//si?redirected=true
https://www.dupont.com/products-and-services/construction-materials/surface-design-materials/brands/corian-solid-surfaces.html

Umetni kamen:
https://in.silestone.com/
https://www.technostone.co.in/
https://okite.com/
https://www.dekton.com/in/worktops/

Keramični pulti:
https://www.irisceramica.com/
https://www.laminam.it/it/home/

Betonski pulti: http://www.dekorativni-beton.si/kuhinje-pulti/

Dvojno zaobljen ultrapas pult

Iz naše ponudbe:

Kuhinje Gros Novak - Moderna kuhinja AURA
Kuhinje Gros Novak - Moderna kuhinja GENESi
Kuhinje Gros Novak-Moderna kuhinja multi
bottom of page