top of page

Korpusi in podnožja

Kroženje zraka za hrbtiščem.png
Podnožje ali cokl.jpg

Korpus je ohišje omaric. Standardna višina korpusa kuhinj večine proizvajalcev je 72 do 76 cm, vendar se postopno tudi višina ohišja (spodnjih) omaric povišujejo z nastopom tako imenovanih XL kuhinj, kjer je podnožja vse manj in se izkorišča vsak centimeter, ki je na voljo. Običajno je korpus narejen iz iverke, oblečen v belo folijo, nekateri proizvajalci pa imajo tudi možnost izbire korpusa v različnih barvah. Zunanje stranice omaric so običajno bele barve, odvisno od proizvajalca pa se jih lahko izvede tudi v drugih barvah (npr. v barvi vratc ali pulta). Nižji rang kuhinj ima robljene samo vidne robove ohišja, srednji in višji vse robove. Enako je z debelino ohišja, variira od 14 do 18 cm. S tem se tudi veča nosilnost in stabilnost omaric. Pomembno je tudi, da imajo vse poličke dobra varnostna varovala proti prevračanju in sam korpus zadostno nosilnost. Prvo se preveri tako, da se poizkusi potegniti polico proti sebi, in se ta ne prevrne, drugo pa tako, da lahko brez težav nosi težo granitnega pulta.

Nižji rang kuhinj ima hrbtišče povsem poravnano z zadnjo steno. Srednji in višji rang ima zadnjo steno zamaknjeno proti notranjosti za okvirno 2 cm. Namen tega zamika je dvojen. Eden je, da omogoča zračenje za omaricami in s tem preprečuje nastajanje vlage in pregrevanja pri omaricah, kjer so vgrajeni aparati. Drugi je prostor za kable, s katerimi so aparati priključeni na omrežje. Poleg tega pa se zaradi tega zamika lažje opasuje omarice po steni, kadar ta ni ravna in je potrebno omarice zarezati.  

 

Podnožje ali cokl je spodnji del kuhinje, nogice z okrasno letvijo. Sodobne kuhinje so spredaj zaprte z letvijo po celo dolžini. Letve so različno visoke in narejene iz različnih materialov (plastificirane, alu, masivne,...) in so na voljo v različnih barvah, lahko tudi v barvi vratc. Spodnji rob ima običajno manjše tesnilo, ki preprečuje zatekanje vode pod omarice in omejuje prehajanje prahu pod omarice. V podnožje se montira letev pri hladilniku, da se omogoči zadostno kroženje zraka.

Moderna, klasična ali rustikalna kuhinja? Klikni spodaj:

Kuhinje Gros Novak - Rustikalna kuhinja
Essebicucina1_view02_edited.jpg
Cucina_moderna_class-1-01 (1)_edited.jpg
bottom of page