top of page

Vratca kuhinj ali zakaj ena kuhinja ni enaka drugi

Vratca so poleg okovja in pulta najbolj obremenjen del kuhinje. Izpostavljena so vlagi, toploti, umazaniji, maščobi, ki nastajajo med kuhanjem in udarcem.

Najpogosteje se za vratca uporablja iverko, mediapan (MDF) in masiven les, lahko pa tudi druge materiale, na primer vezano ploščo, inox ali celo kamen.

  • ·IVERNE PLOŠČE so narejene iz majhnih lesnih delcev, vezanih z različnimi smolami. Material je lahek, in vsestransko uporabljen v pohištveni industriji, tudi pri kuhinjah. Iveral ali oplemenita plošča je iverka, ki je oblečena v zunanjo, dekorativno plast.

  • MEDIAPAN (MDF) je, podobno kot iverka, narejen iz lesnih delcev in smol, le da so ti finejši, zato je material težji, homogen, ima večjo gostoto in je tudi odpornejši na udarce in krušenje. Uporablja se ga za kopalniško pohištvo, lakirane kuhinje in imitacijo masive, saj se lahko mediapan rezka. 

  • MASIVEN LES: les kot naraven material daje prostoru občutek topline in domačnosti. Za kuhinje se uporablja različne vrste lesa, običajno je masiven rob vratc, osrednji del pa narejen iz polnila, prevlečenega s furnirjem iz istega lesa, kot rob. Celotna masivna vratca se uporabljajo redkeje zaradi večje možnosti ukrivljenja vratc s časom zaradi vlage ter zaradi teže. Tretja oblika masivnih vratc je vezana plošča, ki je narejena iz več plasti lesenih deščic, ki so lepljene navzkriž, kar daje dobljenemu materialu večjo trpežnost in manjšo verjetnost krivljenja. Lesena vratca so težja, zato je pomembna kvaliteta in nosilnost okovja. Najpogosteje se les uporablja pri izdelavi klasičnih, rustikalnih kuhinj, redkeje za moderne izvedbe kuhinj. Upoštevati je potrebno tudi, da se barva lesenih front s časom spremeni (zaradi zunanjih vplivov: svetlobe, vlage). Vabimo vas, da si ogledate našo pestro ponudbo lesenih tradicionalnih kuhinj, ki jih dopolnjujemo z modernimi različicami. KLIKNI za ponudbo KLASIČNIH KUHINJ. Lesene kuhinje odlikuje lepota, lahko vzdrževanje, naraven, trpežen in kvaliteten material. Ker gre za naraven matiral, je potrebno upoštevati tudi, da je unikaten in je nemogoče doseči enakost, uniformiranost, kot pri umetno narejenih materialih. 


OBDELAVA KUHINJSKIH VRATC: najpogosteje se pri kuhinjskem pohištvu uporablja melaminske folije, laminate, termoplastično folijo, lak, akril in furnir. Redkeje najdemo še druge materiale, ki so največkrat izpeljanke prej naštetih materialov, kot recimo Fenix ali polni HPL. 

 

  • Melaminska folija, CPL in HPL ali laminati, ultrapasi, so pravzaprav isti material,. Razlikujejo se v debelini in načinu izdelave, posledično imajo različno trpežnost in namembnost. Gre za material, ki je narejen iz dekorativnega tiskanega papirja, ki ga impregnirajo v melaminski, lahko tudi v fenolni smoli. Materiale stisnejo skupaj pod različno visokim pritiskom in različno visoko temperaturo. Tanjše laminate izdelujejo v roli, debelejše v ploščah. Dobi se material, ki je vsestransko uporaben v lesni industriji, za talne obloge, vrata in pohištvo. Za vratca se uporablja tanjše laminate, ki se jih lepi na iverko ali mediapan z lepili. Robove vratc se obdeluje z robnim trakom v istem materialu, da se doseže enoten videz. Rob se lahko zaključi tudi z ABS trakom, ki je narejen iz mehkejše plastike. je debelejši in bolj robusten na udarce, stik na robu je zaobljen. 

  • Termoplastična folija je lahko svetleča ali matirana, izvedena v številnih barvnih odtenkih, robljena z abs-om ali brez roba. Zlasti pri svetlih kuhinjah, kjer je med sprednjo stranico in robom vratc viden stik, se s časom naredi viden črn rob kot posledica umazanije. Zato je boljša izbira folija, ki poteka tudi čez stranski del vratc (folija brez roba). Ker je folija termoplastična, se segreta razteza, zato se jo pri oplaščenju osnovnega materiala (iverke ali mediapana) lahko potegne čez robove. V kolikor je folija na osnovni material nalepljena z dobrim, kvalitetnim lepilom, imajo taka vrata dolgo življenjsko dobo, poleg tega, da je nabor dizajnov praktično neomejen. 

  • Tudi LAK je lahko svetleč ali matiran, v številnih barvnih odtenkih, s praktično neomejeno izbiro. Lakirana vratca sodijo med najdražja zaradi dražjih materialov in postopka izdelave. Kljub temu naj vas ne zavede, lakirana vratca so načeloma manj odporna in imajo pogosto krajšo življenjsko dobo kot vrata iz oplemenitene iverke istega proizvajalca. Zakaj? Lakirane površine so bolj občutljive na udarce, zlasti na robovih, kjer se hitro okrušijo. Pri laku je potrebno paziti na kvaliteto izvedbe lakiranja. Površina mora biti gladka, brez gubic, pikic in drugih nepravilnosti, površina se ne sme »lomiti«. Moderni kuhinja SETA in GLOSS sta na voljo v osnovnih barvah in RAL lestvici, izberite si barvo po svojih željah, da bo kuhinja pisana povsem vam na kožo. 

 

  • FURNIR je naraven material, tanek (0,45 do 2,5mm) kos lesa, ki ohranja vse dobre lastnosti lesa, predvsem naraven izgled. Furnir je lepljen na osnovno iverno ploščo ali mediapan, rob plošče pa je lahko oplaščen z abs-om ali furnirjem. Najbolje je izbrati model, ki ima vratca v celoti oplaščena s furnirjem, saj se tako ohrani enaka barva sprednjega in stranskega dela vratc. Furnir s časom spremeni barvo enako kot masiven les, iz katerega je narejen. Lahko je lakiran s prozornim ali barvnim lakom. 

ŽELITE IZVEDETI VEČ? Še več zanimivih tem vas čaka TUKAJ.
Iverna plošča
Opemenitena iverka, iveral.png
Mediapan ali MDF
Masivna vratca masiva.jpg
masivna profilirana vratca z zlatimi poudarki.jpeg
Masivna profilirana vratca .png

Čas za novo kuhinjo?

Kuhinje Gros Novak - Moderna kuhinja AUR
Kuhinje Gros Novak - Moderna kuhinja GEN
Kuhinje Gros Novak-Moderna kuhinja multi

NAROČI SE NA IZRIS NA DOMU

Izris na domu obsega izmero prostora, predstavitev modelov, materialov, možnosti, izdelavo računalniških izrisov postavitev in ponudbo za postavitve. Izrise prejmete na vaš email skupaj s ceno. Cena storitve: 50€. VEČ o izrisu na domu si lahko preberete TUKAJ.

Hvala za povpraševanje. Kontaktirali vas bomo ob v kratkem.

bottom of page