031 729 992
info@gros-novak.si
Nahajate se na naši stari spletni strani.
Nekatere vsebine niso več aktualne.

VABLJENI K OGLEDU NAŠE PONUDBE NA NOVO SPLETNO STRAN www.gros-novak.si.

Domov

POHIŠTVO GROS NOVAK

NAROČI SE NA IZRIS NA DOMU
slika kuhinje

ABC nakupa kuhinje

Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo novo kuhinjo.Nazaj na ABC nakupa kuhinjeVRSTE OMARIC

KOTNE OMARICE
Kotne omarice so lahko ene najdražjih elementov kuhinje, njihova cena in izkoristek pa se lahko močno razlikujeta glede na uporabljen mehanizem.

Kotna omarica s poličko (65 x 90-125 cm). Je najcenejša kotna omarica. Klasična kotna omarica, ki nima mehanizma in se je zato potrebno še vedno sklanjati, ima pa 90% izkoristek prostora (zadaj je 5-15 cm neizkoriščenega prostora).

Kotna omarica z luncami (65 x 105-125 cm). Je najcenejša omarica z mehanizmom. Slabost ima, da je treba odpreti vratca in nato še povleči lunce. Izkoristek pbl. 50-60%.

slika kuhinje

Kotna omarica z luncami.


Kotna omarica z ledvičkami (65 x 110-125 cm). Izkoristek pbl. 70-80 %. Slabost je, da je potrebno odpirati najprej vrata in nato še izvleči ledvičko. Prav tako nima velike nosilnosti.

slika kuhinje

Kotna omarica z izvlečnimi ledvičkami.


Kotna omarica s košarami (Magic corner) (65 x 110-125 cm). Slabost je v tem, da zadnja košara ne pride iz omarice, ampak se je še vedno potrebno skloniti in pobrati stvari iz omare. Prednost je v tem, da sta košari pritrjeni na vratca in ni treba odpirati posebej vratc. Izkoristek pbl. 60-70%.

slika kuhinje

Kotna omarica z magic cornerjem.


Kotna omarica z vrtljivim mehanizmom (80x80, 90x90cm). Je najbolj priročna kotna omarica. Pri tem se izogibajte 80x80 cm, ker ima majhna vratca. Izkoristka je pbl. 60-70 %.

slika kuhinje

Kotna omarica z vrtljivim mehanizmom.


Kotna omarica s poličkami (80x80, 90x90, 105x105 cm). Je edina kotna omarica s 100% izkoristkom prostora. Uporabna predvsem v majhnih kuhinjah, kjer je vsak cm dobrodošel. Slabost je v tem, da ni mehanizma in se je potrebno sklanjati.

slika kuhinje

Kotna omarica s poličko.


Diagonalna kotna omarica (90x90,105x105cm). Lahko je s krožnim mehanizmom ali brez. Verjetno edina kotna omarica, kjer je mehanizem nepraktičen. Problem je v tem, da stvari ne morete normalno jemati iz omarice, ker je v napoto diagonalni pult.

Predalnik ali pečica v kotu. Ni ravno kotna omarica, se pa velikokrat uporablja pri klasičnih kuhinjah. Omarica je postavljena diagonalno, levo in desno pa 135 stopinjska blenda (zapora). Največja izguba prostora, pbl. 50%, je pa najbolj priročno, ker je v kotu predalnik ali kuhališče.

slika kuhinje

Postavitev s pečico in kuhališčem v kotu.


slika kuhinje

Ko ste na tesnem s prostorom: kotno korito. Tako izvedbo sicer odsvetujemo zaradi stikov pulta neposredno pri koritu.


IZVLEČNE OMARICE

Visoke izvlečne omarice, ki se največkrat uporabljajo za shranjevanje hrane v kuhinji, so v osnovi 2 vrsti, z ravnim dnom - s poličkami ali z rešetkami. Omarice z ravnim dnom so bolj praktične za čiščenje, z rešetkami (sploh če so kromirane) lepše izgledajo. Izogibajte se previsokih izvlečnih omaric, ker jih je težko izvleči, ko so enkrat polne. Če je le mogoče, vzemite ločeno odpiranje, še boljše pa je, če vzamete omarico s 3-4 klasičnimi predali spodaj in zgoraj klasična vratca. Ceneje, spodaj imate predale, ki se enostavno odpirajo in zgoraj 100% izkoristek prostora. Še ceneje je, če vzamete shrambno omarico z vrati in poljubno število notranjih predalov. Zelo uporabne so tudi spodnje izvlečne omarice z rešetkami (širine 15 ali 30cm), ki so uporabne predvsem za shranjevanje steklenic, olja, kisa ipd.

slika kuhinjeslika kuhinje

Izvlečna shrambna omarica z rešetkami.slika kuhinje

Visoka omarica s šestimi vrtečimi košarami.


VISEČE OMARICE

Viseče omarice s klasičnim odpiranjem so povprečno najcenejše omarice v kuhinji. Tudi dolgoročno preizkušena zadeva.

slika kuhinje

Klasično odpiranje steklene omarice.

Dvižnih visečih omaric je več vrst:

Klasična dvižna vratca s klasičnim dvižnim mehanizmom. Zdrži najdlje časa, je najcenejši, ni pa najbolj udoben za odpiranje.

slika kuhinje

Enojna dvižna omarica.


Dvižna omarica z "amortizerjem". Je najbolj udoben za odpiranje, ni pa tako vzdržljiv, kot klasični dvižni mehanizem.

Omarica na preklop. Pri dvojnih omaricah se lahko uporablja mehanizem, ko se vsaka omarica odpre posebej ali mehanizem na preklop. Pri slednjem morate paziti, da ima varovalo za primer, če vmes dobite prste – avtomatično mora "iztakniti" pante, da si ne priščipnete prstov.

slika kuhinje

Omarica s preklopnimi dvižnimi vratci s sistemom za odcejanje.


Visoka dvižna omarica. Pri tej se celotna vratca dvignejo nad omaro. Paziti je potrebno pri mansardah in če kuhinjo uporablja oseba višja od 180 cm, ker mu bodo dvignjena vratca v napoto.

slika kuhinje

Viseča omarica z visokimi dvižnimi vratci.


Nosilnost visečih omaric mora biti nad 100 kg po omarici. Tudi ta podatek mora pisati v prodajnem katalogu.

PREDALNIKI

Predalniki in izvlečni (globoki) predali so v sodobni kuhinji nepogrešljiv del opreme. Za predalnike je zlasti pomembna nosilnost vodil, saj se predalnike v kuhinji najpogosteje uporablja za shranjevanje hrane ali posod, zaradi pogostega odpiranja in teže pa so vodila zelo obremenjena. Različica predalnikov je tudi izvlečna spodnja omarica z notranjim predalom ali omarica s klasičnim odpiranjem in notranjimi predali.

Uporabnost predalnikov se še poveča, če jih je z vodil mogoče odstraniti z enim klikom in imajo tudi možnost, da se sprednja fronta odstrani. Tako postane čiščenje kuhinje hitro in enostavno.

slika kuhinje

Spodnja omarica z izvlečnim vozičkom in dvema notranjima predaloma.


Pri omaricah za korito je priporočljivo, da je dno omarice zaščiteno bodisi z alu ali inox dnom zaradi vlage in morebitnega izlitja vode. Omarice za korito so lahko v različnih izvedbah, s klasičnim odpiranjem, enojnimi ali dvojnimi vratci, kot kotne omarice in tudi kot predalnik. Zgornji del predalnika za korito je zaradi sifona zožen in uporaben za krpe in čistila, spodaj pa je klasičen predalnik. V omaricah za korito se tudi najpogosteje montira sisteme za ločeno zbiranje odpadkov.

Pri omarici za vgradni hladilnik je dobro, če je dno zaščiteno s plastiko, da kondenz ne poškoduje dna omarice.


Več informacij v spodnjih člankih:

  1. Sestavni deli omaric (poglavje vsebuje vratca, korpus in podnožje, vodila, ročaji, ostali zaželjeni dodatki) >>
  2. Vrste omaric >>
  3. Delovna površina ali pult >>
  4. Cene kuhinj >>
  5. Materiali >>
  6. Postavitev kuhinj >>

Poglejte si tudi ABC nakupa bele tehnike.

 

 

Italijanski dizajn - popoln užitek
© 2008 Gros - Novak d.o.o.Pravno obvestilo in uporaba piškotkov
dizajn Scarlet studio, Izdelava spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.
Optimizacija spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.