031 729 992
info@gros-novak.si
Nahajate se na naši stari spletni strani.
Nekatere vsebine niso več aktualne.

VABLJENI K OGLEDU NAŠE PONUDBE NA NOVO SPLETNO STRAN www.gros-novak.si.

Domov

POHIŠTVO GROS NOVAK

NAROČI SE NA IZRIS NA DOMU
slika kuhinje

Spletna svetovalnica

Ozka kuhinja

Sprašuje vida; Kategorija: Postavitev kuhinje

Vprašanje:

Kako postaviti ozko kuhinjo, kam z jedilno mizo?


Odgovor:

Pri načrtovanju ozke kuhinje moramo upoštevati kar nekaj stvari, kakšen bo končen izgled kuhinje pa je v prvi vrsti odvisno predvsem od tlorisa prostora. Ko imamo pred seboj tloris, načrt inštalacij, podatke o oknih, vratih itd., se lahko začne načrtovanje kuhinje. Ena ni enaka drugi in ni enotnega pravila, pogosto nas sama razporeditev prostora omejuje pri iskanju rešitev. Upoštevati pa je potrebno tudi želje in potrebe lastnika, ki bo kuhinjo uporabljal vsak dan, saj se te od človeka do človeka razlikujejo - kar je všeč nekomu, drugemu ne bo odgovarjalo.

A obstaja nekaj osnovnih točk, ki nam lahko pomagajo pri čim bolj idelnemu končnemu rezultatu.

FUNKCIONALNOST: Seveda so razlike od prostora do prostora, a osnovno vodilo je: dovolj delovne površine in shranjevalnega prostora ter čim bolj uporabna razporeditev elementov - v kolikor prostor to seveda dopušča, pogosto je potrebno sprejemati kompromise. Dolgi predalniki razpotegnjen prostor optično še podaljšajo, a so zelo uporabni za shranjevanje posode. Visoke omarice prostor optično zaprejo. V kolikor je mogoče, se jih postavi ob krajšo steno, saj se s tem prostor skrajša. Tako pri majhni in/ali dolgi kuhinji kot tudi pri zelo velikih kuhinjah je priporočljivo pred samim načrtovanjem temeljito razmisliti, kako poteka vsakdan v kuhinji. Tako se kuhinjo lažje načrtuje in prilagodi končnemu uporabniku. Pri ozki kuhinji se pogosto pojavi težava, da so glavne delovne postaje daleč ena od druge in je veliko sprehajanja sem in tja. V tem primeru je potrebno kuhinjo projektirati tako, da se hladilnik, korito in kuhališče postavi bliže eden drugemu, skrajni del kuhinje pa je namenjen shranjevanju stvari, ki jih redkeje uporabljamo.

BARVE: Barve imajo močan učinek na naše počutje. Živahne barve nas polnijo z energijo, lahko so tudi premočne in nas "živcirajo". Pastelne barve pomirjajo, a so lahko tudi zelo dolgočasne. Zato so dobrodošle kombinacije močnejše kontrastne barve in prevladujočih nevtralnih odtenkov. V kuhinji to lahko zelo preprosto dosežemo z dodatki, posodo, tekstilom v močnih barvah ali izrazitih teksturah, ki jih uravnoteži nevtralna barva kuhinje in sten. V vsakem primeru je za pohištvo v ozki kuhinji bolje, da je nevtralnih barv in ravnih linij. Rustikalna temno rjava kuhinja je sicer lepa, a se v ozkem prostoru njena lepota izgubi, poleg tega pa prostor deluje natlačeno in utesnjeno. Manjše in nižje omarice, ki ne segajo v višino ter so svetlejših barv, kuhinjo odprejo, zrak lahko kroži.
Poleg barv pohištva in dodatkov lahko prostor optično povečamo tudi z delom stene, ki jo pobarvamo v zanimivih vzorcih, uporabimo več odtenkov iste barve, narišemo različno debele vertikalne črte itd.

Namesto klasičnih stenskih oblog v obliki ultrapasa, ploščic ali stekla lahko uporabimo ogledalo. To bo prostor poglobilo, poleg tega pa odseva na delovni pult svetlobo.

OSVETLITEV je v ozki kuhinji mogoče še pomembnejši faktor kot sicer. Ozka kuhinja nam sama po sebi zaradi svoje podolgovate usmeritve daje občutek utesnjenosti. Istočasno pa lahko z ustrezno delovno in ambientalno svetlobo dosežemo, da prostor deluje bolj odprto, večje, toplejše. Delovno površino lahko osvetlimo na več načinov, od klasične neonske osvetlitve do halogenk, svetlobnega dna omaric do led luči. Vse bolj se uveljavljajo slednje, saj imajo mnogo prednosti: kljub začetni višji nakupni ceni se investicija kmalu povrne, saj imajo ledice zelo majhno porabo. Pri nas uporabljamo led lučke z hladno ali toplo svetlobo. Hladna svetloba se uporablja pri modernih kuhinjah, topla pri klasičnih, saj bi hladna razbila mehkobe linij klasičnih kuhinj. Led lučke se vgradijo v alu okvir (http://www.fobmark.si/led-alu-profili.html), ki se ga vrezka v spodnji del visečih omaric. Tako lučke praktično niso vidne.

Za osvetlitev delovne površine se pogosto uporablja tudi osvetljeno dno omaric, zlasti ko imajo viseče omarice steklena vratca. Dno namreč sveti navzgor in navzdol.

Poleg delovne osvetlitve je pomembna tudi ambientalna osvetlitev. Ta poskrbi, da linije postanejo mehke, tople, domače ali po želji, ostre, izrazite, hladne, odvisno od stila lastnika in opreme.

Kam v ozki kuhinji postaviti mizo? Odvisno od tlorisa, a včasih je potrebno biti tudi malce iznajdljiv ali poseči po bolj nekonvencionalnih rešitvah. Če ni prostora za klasično mizo, lahko uporabimo za mizo del pulta, kot podaljšano delovno povšino, šank, spuščeno mizico itd. Lahko se tudi mizico pritrdi na steno kot preklopno mizo - ko se jo ne rabi, se jo enostavno pospravi.

V priponkah je nekaj primerov majhnih ali ozkih kuhinj.


Priponke:

Kuhinja 1-1.jpg (135 kb)
Kuhinja 1-2.jpg (153 kb)
Kuhinja 2-1.jpg (167 kb)
Kuhinja 2-2.jpg (170 kb)
Kuhinja 3-1.jpg (134 kb)
Kuhinja 3-2.jpg (134 kb)
Kuhinja 4-1.jpg (95 kb)
Kuhinja 4-2.jpg (118 kb)
Kuhinja 5-1.jpg (164 kb)
Kuhinja 5-2.jpg (141 kb)

slika kuhinje slika kuhinje slika kuhinje

 

 

Italijanski dizajn - popoln užitek
© 2008 Gros - Novak d.o.o.Pravno obvestilo in uporaba piškotkov
dizajn Scarlet studio, Izdelava spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.
Optimizacija spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.