031 729 992
info@gros-novak.si
Nahajate se na naši stari spletni strani.
Nekatere vsebine niso več aktualne.

VABLJENI K OGLEDU NAŠE PONUDBE NA NOVO SPLETNO STRAN www.gros-novak.si.

Domov

POHIŠTVO GROS NOVAK

NAROČI SE NA IZRIS NA DOMU
slika kuhinje

Spletna svetovalnica

Nova kuhinja v novi hiši

Sprašuje maja; Kategorija: Postavitev kuhinje

Vprašanje:

Pozdravljeni!

Na vas se obračam, ker potrebujem strokovni vidik in mnenje pri postavitvi kuhinje. Smo šele v fazi načrtovanja hiše, tako da je še čas za kakršnokoli postavitev inštalacij, pultov, oken, sten..., vseeno pa sem si zamislila nekako tako, kot je vidno v priponkah. Želje so, da bi bil v kuhinji otok s koritom in indukcijsko ploščo, vgradni hladilnik in pečica, le-ta na višini, shramba(zavoljo tega bo potrebno manj omaric), dodatni pult, ki se zakrije z rolojem (v delu vgradnih elementov), vsekakor čim manj elementov, le nujne. Všeč mi je, da med delom v kuhinji lahko gledaš tako v naravo kot v dnevne prostore in čim bolj odprta kuhinja. Navkljub vsem željam, pa mi je v prvi vrsti pomembna funkcionalnost kuhinje, zato po potrebi želja ne upoštevajte. Sedaj me zanima sledeče:
- ali je za velikost kuhinje otok sploh primeren (da ne bo oviral prehodov)
- ali je primerno imeti kuhalno ploščo in korito na otoku
- ali bi prišel v poštev tudi šank
- kam postaviti mizo (v kuhinjo ali bližje dnevni sobi)
- kako postaviti okna, da ne bi ovirali postavitve mize, hkrati pa bi imela pogled v naravo
- kako postaviti otok (vodoravno ali po dolgem), glede na podolgovatost prostora

Skratka, kako bi funkcionalno postavili kuhinjo, v kateri se preživi veliko časa in bi se v njej počutili dobro in svobodno.

Že vnaprej hvala za odgovor. Lep pozdrav, Maja


Odgovor:

Spoštovani!

Pravzaprav me pri osnovni ideji moti edino postavitev mize, pa še za to nisem prepričana, ali je mišljena kot miza ali kot šankec in bi bila prava miza postavljena bolj v sredino prostora, nasproti stopnic.

Za tako postavitev, kot ste jo sami imeli v mislih, je sicer dovolj prostora, vendar razmišljaš še v smeri morebitnih obiskov, ko bi jo bilo ptorebno prestaviti bolj proti otoku, pri čimer pa potem zmanjka prostora za prehod okoli mize. Predlagala bi, da s emiza umesti v sredino med kuhinjo in dnevno sobo nasproti stopnicam. Verjetno to ni po Feng Shu-ju, a se tako pridobi dovolj prostora tako v kuhinji kot tudi za samo mizo.

Naredili smo tri idejne izrise, v različnih variantah, tako kot samo postavitev kot barvne variacije, da dobite občutek, kaj se v prostoru lahko naredi.

V prvi postavitvi je niz visokih omaric vgrajen v steno. Dve omarici bi lahko bile uporabljene delno za shrambo v spodnjem delu in v zgornjem delu za rolo omarico s skritim dodatnim pultom. Pri rolo omarici je potrebno paziti na kvaliteto, pri velikem mehanizmu mora biti mehanizem aluminijast in ne barvan plastičen, saj imajo slednji bistveno krajšo življenjsko dobo. Omara z dodatnim pultom v temu primeru ni predvidena z rolo sistemom, ampak kot klasična omarica. V notranjost se lahko montira pult kot v povezavi, dobavljiv je v različnih širinah, omarico pa se prilagodi po želji, spodaj poličke, izvlečni predali, kovinske poličke, aluminijasti izvleki,... zgoraj poličke, obešala za kozarce, pribor za peko,... vsekakor v tako omarico spada tudi nekaj vtičnic za male gospodinjske aparate ter osvetlitev delovnega pulta. Vratca se odprejo klasično ali se jih lahko potisne v omarico ali odmakne levo in desno, to je stvar detajlov, možnih je več rešitev. Otok v prvi postavitvi je postavljen diagonalno, na njem so vse osnovne sestavine, kuhališče, korito in pomivalni stroj. V enem delu se zaključuje s povišanim pultom kot šankom. To kuhinji da občutek razmejitve in razgibanosti.
Dodatno se postavitev lahko poudari z znižanim stropom nad otokom, z ustrezno osvetlitvijo in napo z UAU efektom.

V drugi postavitvi je kuhinja obrnjena tako, daosrednji del gleda proti dnevnemu prostoru. Niz visokih omaric je postavljen samostojno, levo z notranjim pultom, otok pa z velikim delovnim pultom. Ker ni veliko delovne površine levo od kuhališče in desno od korita, se to delovno površino nadomešča z globjim pultom za aparati.

V tretji postavitvi je miza vključena v polotok. Tu je kuhinja bolj zaprta, saj je prehod le z ene strani, je pa sam izgled zelo razgiban, lesen pult umiri moderen izgled visokega sijaja in skritih ročajev z alu profili. Tu je miza predvidena kot podaljšek polotoka, lahko pa je manj pa in predstavlja zajtrkovalni pult, sama miza pa se umesti bolj proti dnevnemu prostoru.

Kar se tiče samih oken, bi bila tudi v kuhinjo lahko umeščena panoramska stena, poleti se steno odpre in dobite zunanjo kuhinjo :-).

Premislite še o osvetlitvi, tako delovni kot ambientalni, saj ta ustvarja prijeten občutek v prostoru.


Priponke:

Kuhinja 1-1.jpg (176 kb)
Kuhinja 1-2.jpg (153 kb)
Kuhinja 1-3.jpg (217 kb)
Kuhinja 1-4.jpg (203 kb)
Kuhinja 1-5.jpg (168 kb)
Kuhinja 2-2.jpg (152 kb)
Kuhinja 2-3.jpg (210 kb)
Kuhinja 2-4.jpg (200 kb)
Kuhinja 2-5.jpg (311 kb)
Kuhinja 3-1.jpg (267 kb)
Kuhinja 3-2.jpg (278 kb)
Kuhinja 3-3.jpg (273 kb)
Kuhinja 3-4.jpg (239 kb)
Kuhinnja 2-1.jpg (199 kb)

slika kuhinje slika kuhinje slika kuhinje

 

 

Italijanski dizajn - popoln užitek
© 2008 Gros - Novak d.o.o.Pravno obvestilo in uporaba piškotkov
dizajn Scarlet studio, Izdelava spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.
Optimizacija spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.